U polju najveći radovi u travnju su sjetva
glavnih proljetnih kultura. Početkom mjeseca sije se crvena djetelina,
travno-djetelinske smjese, konoplja, lucerna, suncokret, soja, grah i sadi se
krumpir. U drugoj polovici sije se kukuruz, najprije raniji hibridi, posebice
tvrdunci zatim kasniji i na kraju srednje rani i opet rani, što ovisi o području
i klimatu. Zaštićuju se ozimi usjevi od travnih korova do kraja busanja, a od
širokolisnih i u vlatanju strogo pazeći na izbor herbidica. Obavlja se prvo
tretiranje repičinog sjajnika ako se pojavi (repica u stadiju pupanja prije
grananja).
U staji stoka izlazi na ispašu ili se
počinje hraniti zelenom hranom, postupno, da ne bi došlo do probavnih tegoba.
Ako se krmača prasi, treba odojcima osigurati toplinu ukoliko nastupi razdoblje
hladnog vremena.
U vinogradu dovršavaju se poslovi koji nisu
obavljeni prošli mjesec. Početkom mjeseca sade se cjepovi u već pripravljene
jame uz dodatak stajskog i mineralnoga gnojiva. Potkraj mjeseca, ako je loza
porasla, može se plijeviti i prvi put prskati.
U voćnjaku po završetku svih proljetnih
radova tlo se obrađuje i po potrebi gnoji. Zaštita od zečeva skida se potkraj
mjeseca kad se valja pripremiti i za proljetna prskanja. Pratiti izvještaje
prognozne službe i prskati prema uputama.
U povrtnjaku provodi se kaljenje
prijesadnica za izlazak na polje. Redovito se njeguje sijano i sađeno povrće iz
ranijeg razdoblja. Priprema se tlo za sjetvu i sadnju uz odgovarajuće postupke
protiv štetnika. U zaštiti od bolesti ne preskočiti postupke na plamenjači
luku-kapuli i češnjaku. Prihranjuje se ranije sađeno povrće. Na otvorenom
prostoru siju se: cikla, dinja, mahuna, krastavci, lubenice, mrkva, peršin,
rajčica, paprika, patlidžan, brokula, tikvice, podzemna koraba, rotkva,
rotkvica, crni korijen, špinat, kupus, kelj, korabica, šparga, poriluk, salata.
Na otvorenom prostoru sade se: paprika, rajčica, patlidžan, brokula, krumpir,
kelj, cvjetača, korabica, salata, šparga, hren.
U podrumu treba njegovati obrađivati mlado
vino da nas ne iznenade topliji dani. Mlado vino, koje je bilo prvi put
pretočeno u prosincu a drugi put u veljači, treba pretočiti sad i treći put i
malo zasumporiti. Dolaskom toplog vremena, posebice u južnim krajevima, gdje se
vino čuva u nadzemnim konobama, stvaraju se uvjeti za pojavu bolesti vina, pa
treba redovito dolijevati i pravovremeno razlijevati vino u manje bačve ako se
već nemaju čime dopuniti. Vina koja su dugo mutna i neće se razbistriti treba i
pretočiti uz naknadno jače sumporenje. Podrum se mora prozračivati, odsad samo
noću, radi što niže temperature i da se na bačve ne uhvati plijesan. U boce se
mogu razlijevati laganija stolna i kvalitetna vina. Vina za buteljiranje moraju
biti kristalno bistra i pravilno zasumporena.
U vrtu je vrijeme sijanja trave.
Stari se travnjaci prvi put kose, a nakon toga se zalijevaju i prihranjuju.
U skladištu bacanjem zrna po površini hrpe
provjeriti ima li moljaca. Ako ih ima, upotrijebiti insekticid ili manje
količine odmah trošiti.
U priobalju posađeno povrće štititi od
bolesti i štetnika, čistiti tlo od korova i prema potrebi zalijevati. Oslobođene
gredice pripremaju se za novu sadnju ili sjetvu. U voćnjaku se provode redovne
mjere zaštite od bolesti i štetnika.
Vinogradi se plijeve, počinje priprema za
zaštitu.
Sjetva povrća na otvorenom: celer, cikla, dinje,
grah-mahunar, krastavac, lubenica, mrkva, paprika, patlidžan, rajčica, rikvice.
Sadnja povrća na otvorenom: paprika, patlidžan, rajčica.
Gnojidba Počinje priprema tla za sjetvu
proljetnih kultura. Pšenicu treba drugi put prihraniti KAN-om, UREOM ili UAN-om.
Ujesen je trebalo obaviti duboko oranje i gnojidbu NPK formulacijama NPK
8-26-26, NPK 7-20-30 ili NPK 10-30-20. Kukuruz predsjetveno pognojiti s 300
kg/ha ili 200-250 l/ha UAN-a, a startno sa sjetvom unijeti 200 kg/ha NPK
15-15-15. Za krumpir u obradi unijeti 500-600 kg/ha NPK 7-20-30 ili NPK 8-26-26.
Za povrće osjetljivo na klor primijeniti 600-700 kg/ha NPK 5-20-30 S ili NPK
7-14-21 S. Primjenom 150 - 200 kg/ha UREE prije sjetve ili sadnje može se
izbjegnuti prihrana povrća. Obaviti folijarnu prihranu voćaka, vinograda i
maslinika Fertinom V i Fertinom B.
izvor stranice
na vrh stranice