U botaničkom smislu nema razlike između graha mahunara i običnoga graha zrnaša.
Međutim, razlika postoji u uporabnoj vrijednosti pojedinih kultivara ili tipova.
Mahuna graha mahunara sadržava malo celuloze, a brzina njihova oblikovanja vrlo
je spora i najčešće traje između 10 i 12 dana. Kultivari ovog povrća, koji služe
za tvorničku preradu, imaju brži ritam rasta zbog koncentrirane zriobe. Mahune
graha mahunara imaju i daju mogućnost da se mogu upotrijebiti za kuhanje i
konzerviranje, što nije slučaj s mahunama graha zrnaša, koji je namijenjen za
proizvodnju fiziološki zrelog zrna.
Mlade mahune graha mahunara sadržavaju od 7 do 12 posto suhe tvari, od 3 do 4
posto šećera, od 2 do 2,5 posto bjelančevina, te škrob i vitamine B i C u
povećanim količinama. Energetska vrijednost mahuna postoji, ali nije velika.
Grah mahunar voli rasti i razvijati se u uvjetima tople klime s dosta sun ca i
dovoljno oborina i visokom relativnom vlagom zraka. Optimalna temperatura rasta
i razvitka graha mahunara je od 18 do 24 °C. U trenutku cvatnje najprikladnija
je temperatura između 20 i 25 °C.
Tlo
Grah mahunar zahtijeva plodno i humozno tlo s dobrom strukturom i dovoljno
vapna. Grah mahunar ne podnosi teška, zbijena tla s kiselom pH-reakcijom.
Propusna tla za vodu i neutralna pH-reakcija odgovaraju proizvodnji ove kulture.
Vlaga
Grah mahunar zahtijeva umjerenu vlagu tla, a najveće potrebe za vodom iskazuje u
stadiju cvatnje i oblikovanja mahuna. Optimalna vlažnost tla, koja zadovoljava
potrebe ove kulture je od 60 do 75 posto u zoni korijenova sustava od pvk za
vodu, a relativna vlaga zraka od 65 do 80 posto, s tim što su najveće potrebe za
vlagom u cvatnji i tehnološkoj zriobi mahune. U slučaju da je relativna vlaga
zraka manja od 45 posto, dolazi do opadanja cvjetova, a zametnute mahune rastu
sporo i deformiranog su oblika, te vrlo sitne, krive i neizgledne.
Plodored
Pri sastavljanju plodoreda, treba znati napraviti takav plodored kako se mahuna
ne bi vratila na isto tlo proizvodnje za najmanje 4 do 5 godina. Grah mahunar
najbolje raste i daje najveće urode ako se sije nakon krumpira, luka (kapule),
mrkve, peršina, kupusnjača i repe. Nakon berbe graha mahunara najbolje je saditi
krastavce, papriku, patlidžan, rajčicu, tikvice (buće).