U polju počinje prihrana pšenice i
ostalih ozimih usjeva - ozime zobi, raži, ječma i uljane repice dušičnim i
kompleksnim mineralnim gnojivima s povećanim sadržajem dušika. Koristi se
mehanizacija i posljednje smrzavanje za prihranu usjeva. Potkraj mjeseca siju se
jari usjevi pšenice, zobi, raži i ječma, drl-jaju se i prozračuju tratine na
livadama uz prihranu. Na livadama se možebitna voda ispušta u jarke, kanale i
vodotokove.
U staji u toplim danima oko podneva staju
treba prozračiti, a stoka se pušta na svježi zrak. Tada se staja temeljito
očisti i poprave manje štete. Hranidbi stoke i dalje treba pokloniti punu
pažnju, posebno osigurati dovoljno minerala i vitamina. Perad i dalje držati na
toplom, davati joj kvalitetnu hranu. Guske počinju nesti jaja, savijati
gnijezda, pa im treba osigurati odgovarajuće mjesto.
U vinogradu kad je povoljno vrijeme, može
početi rezidba vinograda. Mogu se obaviti svi propušteni radovi - kopanje jama,
vađenje starih i osušenih čokota, popravak naslona, nabava i izrada kolja,
gnojidba stajnjakom i kompleksnim mineralnim gnojivom, nabava cjepiva i
pripravaka za zaštitu bilja.
U voćnjaku nastavite uređivati voćke. Rane
od rezanja premažite voćarskim voskom. Prihranjuju se voćke, obavlja se zimsko
prskanje bijelim uljem. Provjeravajte zaštitu od zečeva.
U povrtnjaku tople lijehe pune se
bioenergetskim materijalom i dobrom klijališnom zemljom. Pripremaju se
klijališta za sjetvu ili pikiranje biljčica. Provodi se njega sijanog povrća iz
siječnja. U zaštićenom prostoru sije se rani kupus, rani kelj, rana salata, rana
cvjetača, rana brokula, rana rajčica, rana paprika, patlidžan, rana korabica, a
na otvorenom prostoru bob-mahunar, cikla, grašak, luk, mrkva, peršin, rotkvica.
Na otvorenom prostoru sadi se češnjak, krumpir, rani kupus, kelj, kozjak,
artičoka. Sadi se rajčica u plastenik. Iz trapa se uklanja trulo povrće.
U podrumu ovaj mjesec u podrumu nema
posebnih radova ako smo sve obavili na vrijeme. Vino pretočeno u prosincu može
se opet pretočiti, ostalo se povremeno kuša i nadolijeva. Ako se vino bistri
prirodnim načinom, valja bistriti. Prazne bačve sumporiti i brinuti se o čistoći
podruma i inventara. Pregledati buteljirana vina u vinoteci.
U vrtu se reže živica. Pregledajte
vrtni alat, popravite ga ili nabavite novi. Možete saditi neke vrste
lukovičastog cvijeća ako zemlja nije smrznuta.
U skladištu pazite na miris proizvoda. Ako
se žito počelo zagrijavati, provjeriti ima li kukaca (žižaka) te primijeniti
odgovarajući insekticid. Ohladiti žito, provjeriti stanje graha.
U priobalju breskva se štiti od štitaste
uši i moljca, maslina se liječi od čađavice. U vinogradu se dovršava rezidba i
sadnja, provodi zimska zaštita od bolesti i štetnika i prska protiv korova.
Sjetva povrća u klijalištu: paprika rana,
patlidžan, rajčica rana.
Sjetva povrća na otvorenom: bob-mahunar, celer,
cikla, grašak-biža, kapula, mrkva, peršin, rotkvica, šparga, špinat.
Sadnja povrća na otvorenom: artičoka, češnjak,
kapula, krumpir.
Gnojidba Vrijeme je za organizacijske i druge
pripreme za proljetnu sezonu.
Voćnjake, vinograde i maslinike u kojima nije
obavljena osnovna gnojidba ujesen, treba pognojiti NPK formulacijama u kojima je
istaknut sadržaj fosfora i kalija, kao stoje NPK 5-20-30 S, NPK 7-20-30 ili NPK
7-14-21 S.
Za prihranu ozimih usjeva nabaviti KAN 27% N, AN
33,5% N ili UAN 30% N.
Ako pšenica ujesen nije pognojena s dovoljno NPK
gnojiva, za prvu prihranu treba nabaviti NPK 20-10--10 ili NPK 15-15-15.
Valja obaviti i gnojidbu livada i pašnjaka, ako
nisu poplavljeni, s 300 - 400 kg/ha NPK 8-26-26 ili NPK 15-15-15 ili NPK
20-10-10. Nakon gnojidbe tratinu obično treba podrljati za suha vremena, kad tlo
nije suviše vlažno.
izvor stranice
na vrh stranice