U polju Nastavlja se sjetva uljane repice, djeteline, lucerne, smiljkite, trava i travno-djetelinskih smjesa. Krajnji rok za sjetvu ovih kultura je prvo desetodnevlje rujna. U drugom desetodnevlju rujna sije se ozima grahorica i ozimi grašak te njihove smjese s ozimom raži i ozimom zobi, a potkraj rujna s ozimora pšenicom ili ozimim ječmom. U drugoj polovici rujna započinje jesensko-zimsko oranje površina za proljetnu sjetvu (ne ranije zbog zakorovljenja u jesen i osobito u rano proljeće) jer bi se u proljeće moralo ponovno orati. Beru se rani hibiridi kukuruza, sirka, suncokreta, soje, vadi se krumpir i šećerna repa. Obavljaju se intenzivne pripreme za sjetvu ozime pšenice, ozimog ječma, ozime raži i ozime zobi. Nastavlja se s berbom jarih kultura.
U staji Stoka se polako privikava na prijelaz sa zelene na suhu krmu i nastavlja s tovom. S obzirom na velike količine otpada u ratarstvu (kukuruzinac, lišće šećerne repe i si.) treba misliti kako ih iskoristiti u staji za hranu ili stelju.
U vinogradu Grožđe se pregledava, utvrđuje stupanj sladora i zdravstveno stanje i utvrđuje dan berbe. Vinograd treba urediti kako bi berba bila što lakša i veselija, a prerada grožđa brža. Ako je potrebna gnojidba stajnjakom, može se dopremiti za jesensku gnojidbu.
U voćnjaku je berba u prvom planu. Provodi se jesenska obrada tla, kopaju se jame za jesensku ili proljetnu sadnju. Voćke je dobro okopati.
U povrtnjaku Zalijeva se prema potrebi. Zaštita povrća od nametnika provodi se prema potrebi. Prekopava se tlo za sadnju novih kultura. Sije se: mrkva, peršin, radič, salata, špinat, matovilac. Sadi se: češnjak, salata, radič, endivija, artičoka, poriluk, luk srebrenac, kozjak, ljutika.
U podrumu Podrum,
bačve i pribor moraju biti potpuno spremni da prihvate mošt da od njega postane
kvalitetno vino. Stoga se ovaj mjesec uredi sve navedeno i berba se dočeka kako
dolikuje savjesnom podrumaru.
U prvoj polovici mjeseca treba osigurati sav
potreban pribor i materijal za berbu: kalijev metabisulfit, vrelnjače,
moštomjer, bentonit, sodu za pranje bačava, selekcionirani kvasac. Podrum treba
pripremiti za prihvat nove berbe. Valja ga obijeliti, oprati i raskužiti.
Rasušene bačve napuniti vodom da drvo nabrekne, izribati kace i badnjeve,
betonske cisterne, također, dobro oprati, a po potrebi obnoviti premaz otopinom
vinske kiseline. Provjeriti jesu li svi metalni dijelovi strojeva za preradu
zaštićeni bojom, ako nisu izrađeni od nehrđajućeg čelika. Strojeve oprati i na
suncu osušiti. Započeti nadzor sazrijevanja grožđa u vinogradu, a kod ranih
sorata i berbu.
U vrtu se sade lukovice cvijeća koje cvate potkraj zime i početkom proljeća. Sadi se dvogodišnje cvijeće. Crnogorično drveće valja zaliti.
U skladištu Ako se čuva samo kukuruz, odvojiti u posebnu prostoriju stare zalihe. U prostoriju za novi kukuruz iako je svježe obojena prskati zidove insekticidom (malation, diklorvos) nekoliko dana prije unošenja.
U priobalju Berba grožđa i njegova prerada plod su uloženog truda tijekom godine. Stoga i jedno i drugo treba obaviti tako, da mlado vino bude nagrada i užitak za vinogradara. U vrtu se bere preostalo povrće, presađuje endivija i salata, sade češnjak i luk, a siju mrkva, peršin, slata i špinat. Masline se gnoje uz istovremenu obradu. Sjetva povrća: celer, matovilac, mrkva, peršin, radič, salata, špinat. Sadnja povrća: artičoka, endivija, poriluk, radič, salata.
Gnojidba
Vrijeme je intenzivne obrade tla na veću dubinu, bilo za sjetvu ozimih usjeva
ili za sjetvu proljetnih kultura. Pravi je trenutak rasipanja i zaoravanja
ukupnih količina stajskoga gnojiva koje posjeduje gospodarstvo. Sa stajnjakom
treba zaorati i NPK gnojiva namijenjena osnovnoj gnojidbi. Koristimo gnojiva NPK
7-20-30, NPK 8-26-26, NPK 5-20-30 S, NPK 10-30-20 ili NPK 6-18-36, ovisno o tipu
tla i kulturi za koju se obavlja gnojidba.. Naknadno unošenje istih gnojiva
prije sjetve daje znatno lošije učinke, jer se smanjuje aktivacija dušika iz
organske tvari tla, a fosfora i kalija iz pričuve. Za pšenicu treba zaorati 300
- 500 kg/ha NPK 8-26--26 ili NPK 10-30-20. Predsjetveno zatanjurati 100 kg/ha
UREE ili 100 - 200 l/ha UAN-a. Za povrće koje se sije ili sadi ujesen
primijeniti 500 - 700 kg/ha NPK 5-20-30 S, ili NPK 7-14-21 S. U voćnjacima,
prije berbe jabuka i krušaka, obavlja se posljednje prskanje Fertinom Ca radi
boljeg čuvanja plodova, odnosno bolje skladišne sposobnosti.
izvor stranice
na vrh stranice