U polju Žetvu treba obaviti u što kraćem
roku zbog količine i kakvoće priroda kao i ekonomičnosti glavnog posla godine.
Obrada, gnojidba i uređenje tla obavlja se "dok je još kombajn na njivi", radi
čuvanja dragocjene vlage i razgradnje žetvenih ostataka, klijanja, nicanja i
uništavanja korova navedenom obradom.
U isto vrijeme siju se postrne kulture kraće
vegetacije za zrno, silažu ili zelenu gnojidbu kao: kukuruz FAO grupe 100,
sirak, suncokret, soja, heljda, stočna repa i rauola.
Srpanj je mjesec izvođenja kanalske i putne
mreže, drenaže, ravnanja, podrivanja, krtičenja, kalcizacije, Iumizacije i
drugih hidrotehničkih i agromelioracijskih zahvata na uređenju tla na
oslobođenim površinama. Nakon žetve uzimaju se uzorci tla za kemijsku analizu za
potrebe jesenske sjetve. Obavljaju se prve pripreme za sjetvu uljane repice.
U staji Sad već planiramo koliko stoke
ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi
od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.
U vinogradu Uz stalnu zaštitu prema uputama
antiperonosporne službe, u vinogradu se vežu mladice, a potkraj mjeseca obavlja
se i zelena rezidba. Tlo se prekopa uglavnom plitko da se spriječi ispar-avnje i
sačuva vlaga. Njeguju se posađeni cjepovi, posebno se pazi na uklanjanje
brandusa.
U voćnjaku se beru ljetne vrste voća.
Provodi se malčiranje. Neke voćne vrste mogu se okulirati. I dalje se provodi
zelena rezidba.
U povrtnjaku Povrće je "žedno", treba ga sve
više zalijevati. Priprema se tlo za sjetvu i sadnju povrća. Povrće se zaštićuje
prema stanju i napadima nametnika. Prekopava se tlo nakon obranih kultura.
Okopava se, plijevi i prihranjuje povrće, što se redovito čini poslije
zalijevanja ili kiše. Sije se: cikla, grah-mahunar, mrkva, peršin, kupus, kelj,
cvjetača, salata, radič, endivija, poriluk, podzemna koraba, rotkva, korabica, a
sadi se: kelj, kupus, kelj pupčar, cvjetača, brokula, salata, korabica, radič,
poriluk.
U podrumu Kao i prethodni mjesec, vino se samo
povremeno pregledava i po potrebi nadolijeva. U podrumu gdje dolazi do
zagrijavanja, treba nastojati da se drže što je moguće hladnijim.
Prozore otvarati samo noću. U primorskim
krajevima iskoristiti burno vrijeme za zračenje podruma. Cijevi kojima se
uzimaju probe treba prije i nakon upotrebe oprati da ne postanu izvor zaraze
octikavošću.
U vrtu je najvažniji posao razbijanje pokorice
tla. Ruže se gnoji i okuliraju. Lukovičasto bilje je sazrelo, pa se lukovice
vade iz zemlje.
U skladištu Suho žito spremiti u suhu, hladnu i
zračnu prostoriju.
U priobalju Bere se povrće koje dozrijeva u ovom
mjesecu, ostalo se zalijeva i njeguje. Priprema se tlo za sadnju, a potkraj
mjeseca počinje sadnja. U vinogradu se nastavlja zaštita od pepelnice i
plamenjače i ostali poslovi prema potrebi. S maslina se uklanjaju izdanci i
prskaju se prije napada muhe.
Sjetva povrća: brokula - kavulin, celer, cikla,
cvjetača, endivija, grah-mahunar, kelj, kineski kupus, kupus zimski, mrkva,
peršin, poriluk, radič, salata.
Sadnja povrća: cvjetača, kelj pupčar, kelj
zimski, krumpir jesenski - mladi, kupus zimski, salata jesenska.
Gnojidba Odmah nakon žetve ozimih usjeva strnište
pognojite sa 100 - 150 kg/ha UREE ili 100 - 120 l/ha UAN-a i plitko unesite u
tlo radi razgradnje slame. Nakon toga na tim površinama može se obaviti sjetva
postrnih usjeva. Prilikom same sjetve najčešće se koriste NPK formulacije s
odnosom hranjiva 1:1:1, a to su NPK 15--15-15 ili NPK 13-10-12.
Povrtnjake, vinograde i voćnjake i dalje
prihranjujemo Fertinom Ca, Fertinom B, Fertinom G, Fertinom V i Fertinom P.
Travnjake i sportske terene prihranjujemo
Fertinom T, a grmlje, živice i ukrasno bilje Fertinom C namijenjene navedenim
vrstama.
Cvjetnjake i na okućnicama prihranjujemo Fertinom
C za cvijeće i ukrasno bilje, Fertinom C za pelargonije, surfinije i ostale
cvjetnice.
izvor stranice
na vrh stranice