U polju njive su obično zaštićene
pokrivačem, a zbog kolebanja temperatura (noću vrlo niske, danju sunčano) stvara
se ledena pokorica, koju treba razbijati prohodom traktora. Ako u siječnju ne
padnu snjegovi i izostanu niske temperature nastavljaju se jesenski radovi -
zimska brazda uz zaoravanje mineralnih gnojiva (uree, fosfornih i kalijevih) i
stajnjaka. Ako zatopli, ispušta se voda koja leži na njivi. Izrađuju se planovi
proljetnih i ostalih radova tekuće godine. Nabavlja se materijal za proljetnu
sjetvu: sjeme, gnojiva, zaštitna sredstva, rezervni dijelovi i ostalo. Obavlja
se pregled uskladištenih proizvoda (repa, krumpir u trapovima) koji se
utopljavaju.
U staji posebna se pozornost poklanja
prehrani suprasnih krmača i steonim junicama i kravama. Preživačima se uz sijeno
daje i svježa gomoljasto-korijenasta hrana uz dodatak koncentrata. Silažom se
hrani sva stoka jer je to najbolja hrana. Perad, a osobito kokoši nesilice, drže
se na toplom uz umjetno svjetlo. Ovčari u ovom mjesecu obavljaju mrkanje ovaca
radi ljetnog janjenja.
U vinogradu tko rigola, krajnji mu je rok
da to obavi, kopaju se jame za sadnju cjepova, dovozi se stajnjak za proljetnu
gnojidbu. Priređuje se kolje, premazuje smolom ili nekim od sredstava za zaštitu
drva, namače u otopinu modre galice. Pregledava se žičano-betonska armatura i po
potrebi popravlja. Nabavljaju se lozni cjepovi, alat se priprema, nabavlja ili
popravlja, kopaju se jame za sadnju na praznim mjestima.
U voćnjaku uredite voćke, prihranite ih
stajskim i mineralnim gnojivom. Provedite zaštitu od zečeva. Ako nisu preniske
temperature, iskopajte jame za sadnju.
U povrtnjaku donosi se plan uzgoja povrća u
obiteljskom povrtnjaku. Popravlja se ili kupuje alat i inventar, kvalitetno
sjeme, mineralna gnojiva i pesticidi. Pripremaju se tople lijehe, klijališna
zemlja i bioener-getski materijal. U zaštićenom prostoru priprema se tlo za
sjetvu zelja ranog, kelja ranog, cvjetače rane, brokule rane i salate. Na
otvorenom prostoru sije se grašak i bob-mahunar. Pregledava se povrće u trapu,
podrumu i tavanu.
U podrumu u ovom mjesecu nastavlja se s
prvim pretokom vina ako to nije završeno u prosincu. Zbog niskih temperatura
izlučuje se strijež iz vina. Taloženje striježa može se pospješiti pretakanjem
vina u hladne nadzemne prostorije ili zračenjem podruma. Vino treba
provjeravati, kušajući ga iz svake bačve. Prazne bačve i podrum po potrebi
sumporiti, a podrum za sunčanih dana provjetriti.
U vrtu zemlju pognojite stajskim gnojem,
mineralnim gnojivom ili razbacajte kompost. Ako ima snijega, skinite ga s grana
ukrasnog drveća i grmlja. Provedite zaštitu od zečeva. Trajnice koje prezimljuju
u zatvorenim prostorijama pregledajte i povremeno ih zalijte.
U skladištu održavati nisku temperaturu
pšenice, ječma, kukuruza i sličnih proizvoda.
U priobalju u voćnjaku se čiste i orezuju
stabla, suhe i bolesne grane i grančice se spaljuju, za topla vremena obavljaju
se i svi ostali poslovi. Mogu se saditi i presađivati voćke kopaju se jame,
suzbija medić. Vinograd se orezuje, sade cjepovi, popravlja i postavlja naslon.
Sjetva povrća u klijališta: kelj rani, kupus rani, salata.
Gnojidba Trenutak je planiranja izbora mineralnih
gnojiva za novu proizvodnu sezonu. Za osnovnu i predsjetvenu gnojidbu NPK
formulacije, a za prihranu svih poljoprivrednih kultura tijekom cijele
vegetacijske sezone pojedinačna dušična gnojiva.
Za manje površine ili okućnice izaberite FLORINE
mala pakiranja mineralnih gnojiva, a za proljetne foli-jarne prihrane FERTINE,
tekuća mineralna gnojiva s makro i mikroelementima.
Za sve informacije i stručne savjete obratite se
na besplatni telefon 0800 647-647.
izvor stranice