Uzgoj na crnoj foliji
Taj način uzgoja se kod nas primjenjuje, uz kombinaciju ukopavanja
plastičnih boca s odrezanim dnom ili šupljih plastičnih štapova kroz koje se
zalijeva.
Koriste se plitke gajbice, letvice i police od dasaka prekrivene slamom.
Plodovi se ne smiju dodirivati. Ponekad se tako mogu čuvati do polovice
prosinca. Neke vrste se mogu i dulje čuvati.
Uzgoj rajčica na žici – špagi i na etaže
Također daje vrlo dobre rezultate
Sl.3. Rajčica na etaže: svaka grana se posebno veže za žicu, a vrh se
odreže kada se želi veća rana proizvodnja
Cijepljenje rajčica
Ovaj način rezultira povećanjem prinosa od nekoliko puta, jer 2 korijena
hrane 1 stablo. Otpornost prema bolestima je također povećana. Ovo su iskustva
povrtlara s Novog Zelanda. Oni to rade na 2 načina Odnjeguju sadnice ujednačene
debljine (3-3,5 mm).
Uzgoj rajčica na balkonu i terasi
Sl.5. Originalni način postavljanja drvenih sandučića za
uzgoj rajčice na balkonu, predlažemo sortu “Minibel”
Neočekivane su
mogućnosti selekcioniranja povrća. Stalno stvaraju nove, sve neobičnije sorte i
hibride, tragajući za boljim selekcijama. Jedna takva selekcija je rajčica
(paradajz) namijenjena za uzgoj na najmanjem prostoru - balkonu. To je rajčica
“Minibel”. Izraste oko 30 cm visine. Plodovi su joj sitni i ukusni.
Produženje vegetacije
Berba plodova traje od rujna do kasno u jesen. Zeleniji se plodovi mogu
brati ako su potpuno
Izvor: Gospodarski
list
Tagovi: Uzgoj
povrća, Rajčica, Povrtlarstvo
Krajem ljeta i početkom jeseni s biljaka se uklanja dio lišća kako bi se
poboljšalo sazrijevanje
posljednjih plodova. Prije mraza treba pobrati ostale plodove i pustiti ih da
dozriju u tamnim toplim prostorima pri temperaturi 13-15 °C, pri relativnoj
vlažnosti zraka 75-80%.
Sl.1. Uzgojem rajčice na crnoj foliji štedi se voda, nije potrebno
okopavanje i ubrzava se rast i zrenje. Pogodno je za hladne, planinske predjele,
te ranu proizvodnju
Sl.2. Uzgoj uz konopac (špagu)
Cijepi se žiletom
ili skalpelom, vodeći računa da to bude napravljeno bez infekcija. Mjesta zareza
su najmanje 7,5-8 cm iznad zemlje, a zarez oko 12 mm dug, ali po dubini ne smije
preći polovicu debljine biljke.Dva tjedna poslije cijepljenja srastanje je
završeno. Tada treba odrezati stablo jedne biljke iznad mjesta cijepljenja. To
ne treba učiniti odjednom, nego postupno: za najmanje 7, a najviše 10 dana. Dok
srastaju, mogu povenuti te ih treba osvježavati zalijevanjem.
Sl.4. Cijepljenje rajčica
Za tu proizvodnju sije se (izravno u kućice po 3-4 sjemenke) krajem svibnja do
sredine lipnja, a presadnja se obavlja u srpnju. Prvi će plodovi dozoriti i mogu
se brati već potkraj kolovoza i moći će se brati do kasne jeseni. Kad počnu jače
jesenske kiše, dobro je stabljike prekriti plastičnom folijom (napraviti tunel)
i tako će se berba još više produžiti.
Sl.7. Redoslijed radova
razvijeni i dozorit će ako se čuvaju na prozračnim mjestima (kod temperatura 10-
12 °C).
Mogu se brati i grančice s plodovidma i držati ih ovješene dok ne dozore.