U polju u skladu s prilikama dovršava se
zimsko oranje, uz gnojidbu stajskim gnojivima. Ranije sijane ozime pšenice,
ječmovi i raži koje su razvile više od 4 lista ili su izbusale potrebno je
prihraniti, a na vodom ugroženim površinama vodu ispustiti.
Prosinac je mjesec zbrajanja godišnjih rezultata,
planiranja proizvodnje i radova u sljedećoj godini te priprema mehanizacije za
prezimljenje, nabave sjemena, gnojiva, zaštitnih sredstva i rezervnih dijelova
za iduću sjetvu. Vlastito stručno uzdizanje proizvođači mogu postići praćenjem
stručne literature i posjećivanjem stručnih predavanja.
U staji s obzirom na hladnoću stoka mora biti u toplim stajama, održavati higijenu, a posebno paziti na hranidbu. Kad vrijeme dopušta, staje se dobro prozrače, obroci se daju redovito u točno određeno vrijeme, u određenoj količini i kakvoći. Perad i nesilice držati na toplom, dobro hraniti i produljavati dan umjetnim svjetlom.
U vinogradu tlo se rigola, navozi se gnoj, priprema se kolje za proljeće, popravljaju žice i stupovi, po potrebi se mijenjaju. Čokoti se čiste, mladi zagrnu radi zaštite od zime i zečeva. Izrađuju se planovi za novu proizvodnju, nabavlja potreban materijal.
U voćnjaku se voćke posađene ujesen nagrnu zemljom kako se korijenje ne bi smrznulo. Obavlja se prihranjivanje i uređuju se krošnje. Postavlja se kućica i hrana za ptice.
U povrtnjaku tlo se gnoji stajskim i mineralnim NPK-gnojivima. Provodi se duboko kopanje ili oranje na svim slobodnim površinama. Prikuplja se svježi bioenergetski materijal i čuva do doba upotrebe. Popravlja se ili kupuje dotrajali alat ii sitni inventar. Sije se: bob-mahunar i grašak. Pikiranje rajčice u plasteniku. Sije se: rani kupus i rani kelj u zaštićeni prostor.
U podrumu mlado vino koje je dovršilo
vrenje te se izbistrilo može se pretočiti prvi put. Posuđe i pribor neka budu
besprijekorno čisti i zdravi da se mlado vino u njima ne pokvari. Pri pretoku
paziti je li otvoren ili zatvoren, ovisno o sklonosti vina posmeđivanju. Prije
prozračiti. Kuha se rakija tropica i drožđenka.
Nastaviti s redovitim dolijevanjem bačava.
Kušanjem odrediti vrijeme pretoka. Prije pretoka obaviti kontrolu vina na zrak
(zračni test). Ako miris vina nije čist ili vino sadrži mnogo ugljičnog
dioksida, pretočiti uz prisutnost zraka. Bez pristupa zraka pretače se ono vino
koje na zraku mijenja boju ili sadrži vrlo fine sortne mirise, koji se na ovaj
način žele sačuvati. Vino treba svakako sumporiti prije ili za vrijeme pretoka.
U vrtu se alat čisti i sprema. Nezasađene površine na koje se sadi u veljači pokrivaju se lišćem, travom ili kompostom.
U skladištu ohladiti zrnatu robu na što nižu temperaturu lopatanjem i zračenjem kad je suhi zrak.
U priobalju vinogradi se obraduju, počinje rezidba na zrelo. Vrtovi se pripremaju za sjetvu i sadnju. Masline se beru, čisti krošnja i spaljuju grane, kopaju jame za sadnju. Sjetva povrća na otvorenom: bob-mahunar, grašak-biža. Sjetva povrća u plasteniku: zimska salata.
Gnojidba u
sastavljanju zimskih obroka za preživače koristite Benurale - bjelančevinasto
fosforno-kalijeve mineralne dodatke stočnoj hrani u gotovim smjesama i silaži. U
hranidbi svih kategorija domaćih životinja koristite mineralne dodatke
Petrokemije d.d. koji ne sadržavaju komponente životinjskog porijekla. Samo
mineralima dobro izbalansirani obroci mogu biti učinkoviti.
izvor stranice
na vrh stranice