U polju Nastavlja se s uređenjem tla. Obavlja se plitko oranje prethodno prašenih strništa. Kosi se djetelina za sjemensku proizvodnju. Vade se ranije sorte krumpira, a probiraju i uskladištuju za sjeme. Obavlja se sjetva uljane repice travnih i travno-djetelinskih smjesa kao i čistih trava ili djetelina. Kraj kolovoza posljednji je rok košnje otava.
U staji Odabiru se grla koja će se ostaviti za rasplod i dalji uzgoj, a ostala se tove i prodaju. Stoka koja je bila na ispaši dohranjuje se prekrupom od ječma, kukuruza ili zobi u željenim količinama. Perad za jesensku prodaju tovimo prisilno i slobodno.
U vinogradu Zaštita u vinogradu svodi se na obranu od pepelnice i sive plijesni. Potkraj mjeseca obavi se prikraćivanje mladica, a raznozrele stolne sorte se odlistavaju i po mogućnosti mrežama štite od ptica i kukaca. Prema potrebi vežu se mladice, uklanjaju korovi, održava opća urednost vinograda.
U voćnjaku se beru ljetne vrste voća. Provodi se zelena rezidba. Obavljaju se cijepljenja na spavajući pup. Ukoliko nema kiše, voćke se zalijevaju.
U povrtnjaku Pojačan je napad nametnika i potrebna je redovita zaštita. Sve više se tlo suši i sve više treba povrće zalijevati. Prekopava se tlo poslije berbe kultura. Sije se: blitva, mrkva, peršin, grah-mahunar, salata radič, endivija, špinat, poriluk, luk srebrenac, matovilac, kineski kupus. Sadi se: cvjetača, kupus, kelj, kelj pupčar, brokula, salata, radič, endivija, raštika, korabica, poriluk, ljutika.
U podrumu Nastavljamo s njegom, a prema potrebi i uređenjem podrumskih prostorija. Pregledavaju se prazne bačve, popravljaju prema potrebi, ili ako je podrumar bio aljkav liječe se od octikavosti ili plijesni. Pregleda se i pribor za preradu grožđa i odluči o popravku, uređenju ili nabavi novih dijelova. Nastavlja se s redovnim dolijevanjem vina. Otpražnjene bačve redovito sumporiti, a vino što prije pretočiti u manje posude, najbolje staklene, jer se u njima sazrelo bino najbolje čuva.
U vrtu se reže crnogorična živica. Crnogorično drveće se sadi i presađuje. Ocvale trajnice razmnožavaju se dijeljenjem. Zimsko cvijeće sadi se na otvoreno.
U skladištu Prebaciti žito lopatama da se ohladi i prozrači. Ukloniti nepoželjne primjese. Pripremiti skladište za kukuruz ili omogućiti razdvajanje pšenice od kukuruza.
U priobalju U vinogradu počinje berba ranih i
stolnih sorata, a u podrumu pripreme za berbu vinskih. Uz uređenje podruma treba
pregledati pribor i postupiti prema potrebi. Obavlja se ljetna rezidba višnje i
masline, beru se i suše rogač, badem i smokva.
Sjetva povrća: cvjetača, endivija, kelj pupčar, kelj
zimski, kupus zimski, krumpir mladi, ljutika, poriluk, radič, raštika, salata.
Gnojidba Prije gnojidbe za jesenske kulture preporučuje
se uzeti uzorke tla za kemijske analize, posebice ako se namjeravaju podizati
trajni nasadi - voćnjaci i vinogradi. Za meliorativnu gnojidbu treba koristiti
NPK 5-20--30 S, NPK 7-20-30, NPK 8-26-26, NPK 6-18-36 ili NPK 10-30-20.
Sjetvu uljane repice treba obaviti u posljednjem
desetodnevlju kolovoza, ili u prvom desetodnevlju rujna, ovisno o vlažnosti tla.
Prije sjetve uljane repice treba zaorati 300 - 400 kg/ha NPK 8-26-26, NPK
7-20-30 ili NPK 10-30-20, a zatanjurati 150 kg/ha UREE.
izvor stranice
na vrh stranice