Za normalan razvoj i plodonošenje mnoge povrtne
kulture zahtjevaju potrebitu vlagu, te njenim nedostatkom ili pomanjkanjem,
biljke iz tla ne mogu usvajati hranjiva što se izravno odražava na prirode.
Ukupne količine vode u različitim vrstama povrća
kreću se u intervalu od 85 do 95 %, iz čega se može zaključiti da bez
intenzivnog navodnjavanja, posebno ljeti - nema ni rentabilne proizvodnje
povrća. Pri upotrebi vode za navodnjavanje povrća važno je poznavati određena
pravila za postizanje maksimalnih priroda.
Povrtlarske kulture poput rajčice, paprike,
patlidžana, lubenice i dinje najbolje je navodnjavati (npr. kapanje) bez
kvašenja nadzemnih dijelova povrća. To su biljke kojima je potrebna veća
količina vode u tlu a manje vlage u zraku. Kišenje ovih kultura nije
preporučljivo zbog razvoja bolesti na istim.
Sve vrste kupusnjača, zelena salata i krastavci
za optimalni uzgoj zahtijevaju istodobno dobru vlagu u tlu i zraku, te se
preporuča njihovo zalijevanje kišenjem.
Stanje rasta i razvitka biljke diktira i najveće
potrebe za vodom (trenutak nicanja i plodonošenja). Glavati kupus najviše vode
treba u trenutku formiranja glavice. Rajčicu i krastavce u trenutku cvjetanja
minimalno treba zalijevati a početkom dozrijevanja treba započeti sa obilnijim
zalijevanjem.
Za korjenito povrće vrijedi pravilo kontinuiranog
navodnjavanja tijekom cijele vegetacije.
Najbolje rezultate navodnjavanjem zbog najmanjih
razlika temperature vode i temperature zraka postižu se rano u jutro.
Najlošije rezultate postižemo ako navodnjavamo
kada su visoke dnevne temperature a navodnjavamo hladnom vodom, što izaziva šok
kod biljke a i biljke su sklonije obolijevanju.
Kvaliteta vode ima važnu ulogu za dobar razvoj
biljke i dobre prirode. Najkvalitetnija voda je kišnica te slatka riječna i
jezerska voda. Loša voda za navodnjavanje je zaslanjena (bočata) voda što je
specifično za dolinu Neretve, posebno u ljetnom periodu.
Tijekom ljeta povrće je preporučljivo
navodnjavati više puta sa manjom količinom vode.
Od svih povrtlarskih kultura paprika, krastavci,
lubenice i dinje iskazuju najveće potrebe za vodom te ih zbog toga najviše treba
navodnjavati.
Milenko Buljubašić, dipl. ing. agr.
Milenko.Buljubasic@hzpss.hr
izvor stranice